Hoppa till huvudinnehåll

Romantiken

av Johanna Malm och Olof Runsten.

Skulle jag kunna fråga dig en grej? Vad känner du just nu? Vad behöver du? Kommer vi alltid känna såhär? Är det romantisk känsel? Lämnar du obäddat? Bär du på ett stort mörker? Finns det någon som du lever ett parallellt liv med i tanken? Är det till exempel någon yngre? Brukar du vara den som dumpas eller blir dumpad? Dumplings eller dillkött? Kommer du notera saker jag nämner att jag vill ha i förbifarten och sen ge mig dem i present? Vart tog all denna kärlek vägen? Vad är det här för något? Är det ett hjärta? Känner du igen ett hjärta när du ser ett?

Romantiken är en scenisk envägsdialog där längtan efter intimitet och autonomi riktas mot ett utbytbart du. Detta du blir en projektionsyta för begär, brist och fantasi i ett uttömmande försök att tala sig fram till de rimliga relationernas heliga graal. Du törstar och läcker, du tänker att du ska kunna utvinna något ur andra, en värdefull metall som skulle kunna smidas till något otroligt. Kanske smida om dig själv. 

Föreställningen är ett montage där storslagna fantasier om den fullkomliga romantiska kärleken vävs samman med enträgna försök att förhandla och projektleda en kommodifierad relation. Men bakom dessa fantasier finns en motstridig längtan efter något annat; en stilla tillvaro, kanske vid en bäck, kanske med ett djur.

Hur låter romantisk kärlek filtrerad genom en senkapitalistisk språklighet? Finns det något sätt att ha relationer bortom självförverkligande? Kan du se skillnad på lidelse och lidande? Gör det ont och hur ont gör det i så fall? Är det såhär romantik känns? 

Föreställningen görs med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Göteborgs stad, i samproduktion med Skogen.


Olof Runsten och Johanna Malm har arbetat ihop sedan 2015, deras verk har visats på bland annat Backa Teater, Turteatern, KINDL galleri (Berlin), Skogen och Fylkingen.

Gästspel

3 och 4 mars 2023 

Lilla Scenen

kl 19.30

Biljettpris 140-230 kr

Datum och tider

För tillfället har vi inga kommande föreställningar

26-jan_maulenoumkhultum.jpg

Musik, teater, filmkonst, poesi, performance ...

På Lilla Scenen och i Foajén fylls våren av musik, teater, filmkonst, poesi, samtal, litteratur, dans, dokumentärer och performance. Här får vi pröva, öppna upp och dissekera dagens dilemman. Här kan vi vara modiga, små och stora. Välkommen in i vårt rum!

folkteatern inessebalj

Ge bort ett presentkort till Folkteatern!

Bästa presenten är att få välja själv! Du bestämmer ett valfritt belopp och mottagaren väljer själv vilken av våra föreställningar hen vill se. Köp presentkort online här direkt eller i vår biljettkassa.

fjärde scenen

Bara ett klick bort

Fjärde Scenen bjuder på handplockade verk du kan uppleva på din skärm: nya berättelser, fördjupning, trams, verklighetsflykt, experiment och inspiration. Konstfilm, performance, poesi, ljudkonst och korta pjäser – bara ett klick bort. 

Övrig information

Av: Johanna Malm och Olof Runsten
På scen: Johanna Malm och ett pälsdjur
Scenografi och Kostym: Tove Dreiman
Ljus: Maja Lindström
Musik: Elize Arvefjord
Animation: Maja Korpi