Om Folkteatern

Folkteaterns vision är att vara en av norra Europas mest intressanta scener. Folkteatern är en plats som lever, där vi utforskar och skärskådar samtiden, där människor möter och umgås med konsten och alla de frågor som den ställer, fem kvällar i veckan. Våra fyra scener fylls med kvalitativ scenkonst som utmanar, engagerar, roar, ifrågasätter och bjuder in till nya perspektiv. Nyskriven dramatik, klassiska dramer i nya former, danskonst, experimentell musik, poesi, filmkonst, performance, litteratur, samtal och debatter. Ett hörn av Göteborg där allt är möjligt, där alla kan hitta hem, om så bara för en stund. 

Samarbeten

Folkteatern samarbetar med många olika parter; andra teatrar, civilsamhällesorganisationer och fria aktörer. En del samarbeten är återkommande och långsiktiga, andra är samarbeten omkring ett specifikt projekt eller insats. Med dessa samarbeten får vi spännande produktioner till teatern och vidgar vyerna.

Framtiden mot en regionägd teater

Folkteatern är en länsteater med placering i Göteborg, vilket betyder att vi får anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen, som alltså är vår regionala ekonomiska huvudman. Från och med 1 januari 2021 drivs Folkteatern i form av ett aktiebolag: Folkteatern Västra Götaland AB. Bolaget är helägt av Folkteatern i Göteborg ekonomisk förening. Föreningen består av medlemmar från ca 300 olika organisationer och föreningar - t ex fackförbund, hyresgästföreningar och bildningsförbund.

Folkteatern har inlett ett arbete med att undersöka förutsättningarna för att så småningom bli en regionägd teater. Syftet är att teaterns ägande och finansiering ska hänga ihop, då Folkteatern sedan många år helt finansieras av Västra Götalandsregionen. Detta medför ingen ändring för teaterns inriktning. Folkteatern kommer att fortsätta att skapa engagerande teater för den breda publiken.

Vår resa genom tiderna

1951

Spelades den första föreställningen på den teaterscen som tillkom i samband med byggandet av Folkets Hus på Järntorget. Teatern drevs av Folkets Hus och fungerade som en turnéteater. Man hade ingen fast ensemble, utan tog emot turnerande teateruppsättningar.

1958

Bytte man namn till Folkteatern och fick sin första chef; Mats Johansson. Folkteatern fick också en fast ensemble och etablerade sig på riktigt som en av Göteborgs teatrar. Man spelade ny dramatik och pjäser av bl a Hjalmar Bergman.

1968

Reagerade personalen mot teaterns nya profil och med utgångspunkt från föreningens stadgar formulerades en ny inriktning för teaterns arbete. Man återupprättade "Folkteatertanken" och hävdade att det var medlemmarna som var teaterns viktigaste publik.

1988

Blev en tillbyggnad och renovering av teatern klar. Teaterns personal fick nya arbetsrum, loger och repetitionslokaler. Det rådde bot på den dåliga arbetsmiljön som länge varit ett problem.

1995

Gugge Sandström tillträder som teaterchef. Hans första säsong kantas av succéer som Rika barn leka bäst av Carin Mannheimer och Göran Tunströms Juloratoriet i regi av Niklas Hjulström.

2001

Niklas Hjulström tillträder som konstnärlig ledare för Folkteaterns stora scen. Samtliga tre pjäser som vuxit fram genom ”Växthusprojektet” får sina premiärer under hösten: Splitter av Malin Lindroth, Den offentliga sektorns stilla längtan mot något bortom bergen av Mattias Andersson och Rost av Pamela Jaskoviak. FolkTeatern fyller 50 år.

2009

Teaters nya ledning Ulrika Josephsson (VD) och Lars Norén (konstnärlig ledare) tillträder året då teatern är stängd pga omfattande renovering. Röda Scenen och foajén får helt ny utformning och En Trappa Ner ersätts av Vita Scenen; en ny black box på bakgården. Utlokaliserade spelar man dansteaterföreställningen Shortcuts på Röda Sten och Sockerpiller på Aftonstjärnan. Med ledorden konstnärlig utveckling och tillgänglighet påbörjar nya ledningen sitt arbete.

2014

Frida Röhl rekryteras som konstnärlig ledare. Den ekonomiska situationen stabiliseras och parallellt påbörjas ett stort förändringsarbete för att tydliggöra Folkteaterns identitet och förankring. Publikutveckling, arbetsprocesser och hur man ska spegla samtiden diskuteras flitigt. På scenerna ses Blåvingar och Liljebrinks samt Kliniken, Röst och Bänken i samarbete med Göteborgs Stadsmission och Unga Folkteatern. Restaurangen FOLK startar upp och blir ett populärt tillhåll med naturviner, nyskapande vegetarisk mat och arrangemang i foajén.

Folkteaterns styrelser

Styrelsen för Folkteatern Västra Götaland AB

Kerstin Brunnberg

Ordförande

Anders Danielsson

Vice ordförande

Elizabeth Peetso

Sekreterare (adjungerad)

Erik Sundfeldt

Ordinarie ledamot

Eva Moberg

Ordinarie ledamot

Katarina Malmer

Ordinarie ledamot

Lars Edmar

Ordinarie ledamot

Andreas Hektor (S)

Utsedd av regionen

Christer Björnsson (L)

Utsedd av regionen

Ulla Berg Svedin

Utsedd av regionen

Lena Bjurström

Suppleant

Ann Catrine Fogelgren

Suppleant

Tomas von Brömssen

Suppleant

Naemi Pebaque

Personalrepresentat

Marcus Andersson

Personalrepresentant

Styrelsen för Folkteaterns Vänner (Göteborg) ek. för.

Eva Moberg

Ordförande

Lars Edmar

Vice ordförande

Gus Kaage

Sekreterare

Gert Karlsson

Kassör

Hellen Smitterberg

Ledamot

Jesper Hallén

Ledamot

Stefan Landberg

Ledamot

Elisabet Lundgren

Ledamot

Johanna Almlund

Ledamot

Håll dig uppdaterad!

Missa inga nyheter, erbjudanden eller föreställningar – anmäl dig till vårt nyhetsbrev.