Hoppa till huvudinnehåll

Nuckan

av Malin Lindroth
En pjäs om att inte vara nåns jävla väninna.

Det finns ensamhet som tolereras. I sällskap med en yogamatta kommer man undan med nästan vad som helst. Samma sak med ett glas vin på en innerstadskrog med ensamheten som en accessoar i ett liv av framgång. Omgivningen är inte lika kapabel att hantera den ofrivilliga ensamheten. Att somna i soffan på nyårsafton med blott en folköl som sällskap anses varken charmerande eller självständigt. ”Du som är så trevlig!”. ”Men han då?”. ”Du har bara inte försökt tillräckligt!”. Om jag bara valt ensamlivet på samma sätt som man väljer att vara vegan hade det varit en annan sak. Hade det varit en sjukdom hade det varit en tredje sak. Om det bara hade varit en läggning. Jag är inte aktivist, konstnär eller karriärist. Jag är inte Carrie Bradshaw med ett entourage av designklädda singelvänner. Jag är inte den balanserande självbon som tar med mig själv på dejt. Jag är inte kärleksdesperadon som lever hand i hand med sin råa, fula längtan. Jag är inte poly-, pan- eller demisexuell. Inte heller asexuell. Inte postmodern. Jag är nucka. Och nu kommer jag till Folkteatern. För att reclaima nuckan.

Urpremiär 24 november 2023

Stora Scenen

Speltid ca 1 tim och 15 min 

Sandlådan - av Kent Andersson

Sandlådan

Vad ska det bli av barnen i sandlådan? De som lever i samma låda, de som gräver i samma sand, de som plågas av frågan: hur ska vi leva med varann? 

Nypremiär 11 januari 2024 Lilla Scenen

Ett drömspel - av August Strindberg

Ett drömspel

Välkommen till Strindbergs drömspel. Till hans mest älskade drama, hans största smärtas barn. Här existerar inte tid och rum. Inbillningen väver nya mönster. Personer klyvs och fördubblas. Och det enda man kan vara riktigt säker på, är att det är synd om människorna. För mitt i lyckan växer ett frö till olyckan. 

Premiär 23 september 2023 Stora Scenen

Bröderna Mozart - av Etienne Glazer, Suzanne Osten och Niklas Rådström

Bröderna Mozart

Konsten är inte som alla andra rörelser. Fulländad står den för en kraft som inte går att hitta någon annanstans. Men vägen dit är kantad av kaos. Varje dag är regissören en plåga för alla andra. Tills det är dags för premiär. 80-talsfilmen Bröderna Mozart blir till pjäs och går upp på Folkteatern i februari 2024. Just nu håller vi på att såga ett hål i golvet för att fylla det med vatten (säg inget till våra grannar).

Urpremiär 17 februari 2024 Stora Scenen

Nomad - av Lucia Cajchanova

Nomad

Sofia Jannok, Salamanca Taikon Gonzalez och musikern Robert Svärd tar med dig på en resa ur ett samiskt och romskt perspektiv. Välkommen att stanna till en stund. Vi är ändå alla på genomresa.

Göteborgspremiär maj 2024 Lilla Scenen

Spelåret 2023 2024 på Folkteatern Göteborg

Inte som verkligheten, mer än verkligheten.

Folkteaterns spelår handlar om drömmar, sorg, opera och dans och om utanförskap, normer och förväntningar. Om att vara på genomresa. Om konstens yttersta villkor och om människors största längtan. Vi klyvs på mitten, vi sågar upp golvet. Vi slåss med hink och spade. Och du är välkommen.

Vi på scenen

nina haber

Nina Haber

Skådespelare/Regissör
Lena B Nilsson

Lena B Nilsson

Skådespelare

Produktion

Av Malin Lindroth
Regissörer: Nina Haber och Frida Röhl
Scenograf- och kostymdesigner: Zofi Lagerman
Mask- och perukdesigner: Ellen Holmström
Ljusdesigner: Carina Backman
Kompositör: Joel Igor Hammad Magnusson

Medverkande: Nina Haber och Lena B Nilsson