Hoppa till huvudinnehåll

Keeping Up With The Iranians

En oförglömlig kväll bestående av dans, musik, tårta och glädje.

Kort efter den iranska revolutionen 1979 förbjöd den nye ledaren, ayatolla Ruhollah Khomeini, musik i landet och likställde det med opium. Som en följd av detta flyttade många artister till Los Angeles för att hitta nya sätt att försörja sig och utöva sitt konstnärskap i exil utan det stöd man tidigare fått av myndigheterna. Detta skedde ofta via inspelningar och konserter med musikgenren dāmbuli dimbol, eftersom det var sådan musik som människor dansade till på mehmooni (en social tillställning där man blir inbjuden till någons hem för att äta middag, dansa, fira etc.). Det är en kultur på flykt bestående av dans, musik och glädje, och den har länge avfärdats som opolitisk och förgiftad konst av intellektuella, marxister, islamister och västerlänningar. Men med hjälp av illegal spridning har den hittat tillbaka till Iran och blivit mainstreamkultur bakom lyckta dörrar. Repressionen har fått den här musiken att beteckna hemlig gemenskap och frihet – en katalysator för att förverkliga sina drömmar.

Performancet Keeping Up with the Iranians tar avstamp i den här delen av musikhistorien genom att återskapa en mehmooni med de världsberömda artisterna Setareh och Poupak, den listtoppande pianisten Fereshteh och den välkända koreografen Dancing Dina, som kommer hela vägen från Los Angeles för att hälsa på. Till tonerna av dāmbuli dimbol-låtar bjuder de in publiken till en oförglömlig kväll bestående av dans, musik, tårta och glädje.

Konsert

30 september 2023

Kl 19.30

Lilla Scenen

Datum och tider

sep. 30 lör

19:30

Keeping up with the Iranians , Keeping up with the Iranians 1 , Keeping up with the Iranians 2 , Keeping up with the Iranians 3 , Keeping up with the Iranians 4

Keeping Up With The Iranians

Lilla Scenen

Produktion

Skapad och producerad av: Afrang Nordlöf Malekian
Performers: Mia Herman, Sepideh Khodarahmi, Afrang Nordlöf Malekian, Edwin Safari
Grafisk design: Agga Stage
Posterfotograf: Jean-Baptiste Béranger
Performancefotograf: Malin LQ

 

Ett stort tack till: Edwin Safari, Nour Helou, Cristian Quinteros Soto, Theresa Traore Dahlberg