Hoppa till huvudinnehåll

Kärlek och kvantfysik – hur svårt kan det vara?

En del av Vetenskapsfestivalen

Kvantfysik är svårt att förklara, lika svårt är det att förstå sig på kärlek. Men kan vi kanske förstå kvantfysiken bättre genom att se på kärlek? Eller kan vi förstå kärleken bättre genom att se på kvantfysiken? Med anledning av föreställningen ”Skönheten i kaos”, baserad på Julia Ravanis bok med samma namn, diskuterar vi likheterna mellan kärlek och kvantfysik, med civilingenjören och författaren Julia Ravanis och psykologen Per Magnus Johansson. För det finns trots allt likheter, och de är fler än du tror …

Föreställningen Skönheten i kaos har urpremiär på Folkteatern den 29 april. 

Samtalet är en del av Vetenskapsfestivalen. Varje år sedan 1997 skapar Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg mötesplatser för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Vetenskapsfestivalen presenterar vetenskap på kreativa och oväntade sätt.

Julia Ravanis är doktorand i teknikhistoria på avdelningen för teknik, vetenskap och samhälle vid Chalmers Tekniska Högskola. Hon har en fil. mag. i idé- och lärdomshistoria samt en civilingenjörsexamen i teknisk fysik.

I juni 2021 utkom Julias debutbok "Skönheten i kaos" på Natur & Kultur, en populärvetenskaplig bok om parallellerna mellan teoretisk fysik och mänskliga upplevelser.

Per Magnus Johansson är privatpraktiserande psykoanalytiker. Han är ursprungligen legitimerad psykolog med specialistkompetens i klinisk psykologi och legitimerad psykoterapeut. 

Han är även redaktör och ansvarig utgivare för Arche – tidskrift för psykoanalys, konst, humaniora och arkitektur, som 2018 blev utnämnd till årets kulturtidskrift. Han är sedan 2014 arbetande ledamot i Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg (KVVS).


Foto på Julia Ravanis: Frida Winter
Foto på Per Magnus Johansson: Ola Kjelbye

Publiksamtal

21 april 2023

Foajén

kl 17.30–18.30

Fri entré

Datum och tider

För tillfället har vi inga kommande föreställningar

fjärde scenen

Bara ett klick bort

Fjärde Scenen bjuder på handplockade verk du kan uppleva på din skärm: nya berättelser, fördjupning, trams, verklighetsflykt, experiment och inspiration. Konstfilm, performance, poesi, ljudkonst och korta pjäser – bara ett klick bort. 

folkteatern inessebalj

Ge bort ett presentkort till Folkteatern!

Bästa presenten är att få välja själv! Du bestämmer ett valfritt belopp och mottagaren väljer själv vilken av våra föreställningar hen vill se. Köp presentkort online här direkt eller i vår biljettkassa.

Mat och dryck på Folk

Mat och dryck på Folk

Välkommen till Folk, Järntorgets naturvinsbar och matsal som erbjuder råvaror från svenskt hav och växtrike. Ät och drick något gott innan, under eller efter teaterbesöket. Du får 10 % rabatt på notan samma kväll, om du visar din biljett!