Hoppa till huvudinnehåll

Doc Lounge: North Circular

Dokumentärfilm i världsklass

Dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster.

Två kvällar i höst förvandlas Foajéscenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med kringarrangemang, bar och inbjudna gäster – dokumentärfilm i lyxförpackning!

 

7 november North Circular
North Circular tar oss på en resa längs Dublins North Circular Road, en väg som definierar huvudstadens norra arbetarklasskvarter, då den passerar parker, baracker, asylanstalter, arenor och fängelser. Från de klassiska arbetarbostäderna ner till hamnen.
 

North Circular utforskar historien och musiken som format dessa kvarter, via porträtt av såväl marginella urbana karaktärer som popstjärnor, som alla bor eller bott längs med vägen. Genom ämnen som kolonialism, mental hälsa, kvinnokamp och folkuppror tecknas berättelsen om en stad i förändring. Och när vi gör nedslag i kampen för den legendariska Cobblestone Pub, som stått i förgrunden för folkmusikens återkomst men nu hotas av ett skrytigt hotellbygge, känns parallellerna till Göteborg oundvikliga att dra.

Med den irländska folkmusiken som vemodigt soundtrack till denna serie svartvita porträtt är North Circular inget mindre än en otroligt vacker resa i jakt på arbetarklasskulturens plats i staden som styrs av vinstmarginalernas logik.

Regi: Luke McManus
Speltid: 1 timma och 25 minuter 
Land: Irland
År: 2022
Språk: engelska, gaeliska
Undertext: engelska

FÖRFILM - DOC LOUNGE LOCALS
Pissehissen, av Johan Bodell. En film om en hiss som luktar piss.

I stadsdelen Bergsjön i Göteborg finns en hiss som går från spårvagnen upp på ett närliggande berg. Sedan den byggdes i början av 70-talet så har den kallats för Pissehissen, då det alltid luktar urin i den.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.

Dokumentärfilmvisning

7 november

Foajéscenen

Insläpp 18.00 Filmen börjar 19.00

Datum och tider

nov. 07 tis

18:00

Doc Lounge

Doc Lounge: North Circular

Foajén