Hoppa till huvudinnehåll

Doc Lounge: Apolonia

Dokumentärfilm i världsklass

Två kvällar i höst förvandlas Foajéscenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med kringarrangemang, bar och inbjudna gäster – dokumentärfilm i lyxförpackning!

10 oktober - Apolonia, Apolonia
Apolonia, Apolonia är ett fascinerande porträtt av konstnären Apolonia Sokol och hennes prövande resa in i den internationella konstvärlden som dokumenteras under 13 år. En film om konst, kärlek, moderskap, sexualitet, representation och hur man lyckas i en värld som domineras av patriark, kapitalism och krig utan att förlora sig själv.

När den danska filmregissören Lea Glob först träffade Apolonia Sokol 2009 såg hon ut att leva ett sagolikt liv. Den begåvade Apolonia föddes i en underjordisk teater i Paris och växte upp i en konstnärskrets - det ultimata bohemlivet. Bland konstnärer och politiska aktivister, däribland Oksana Shachko, en av grundarna av feministiska aktionsgruppen Femen som kommer att bli en nära vän, frodas hennes kreativitet. I 20-årsåldern studerar hon vid Beaux-Arts de Paris, en av de mest prestigefyllda konsthögskolorna i Europa. Men vägen därefter är inte så lätt. Livet är inte en saga, och Apolonia lär sig att kvinnliga konstnärer måste göra fler uppoffringar och övervinna större hinder än sina manliga kollegor.

Filmen har vunnit flera prestigefyllda priser, bl.a. Bästa Nordisk Dokumentär på Göteborg Film Festival 2023, och IDFA Award för bästa dokumentär 2022.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.

Dokumentärfilmvisning

10 oktober

Insläpp kl 18.00, filmen börjar kl 19.00

Foajéscenen

Datum och tider

okt. 10 tis

18:00

Doc Lounge Apolonia

Doc Lounge: Apolonia

Foajén