Hoppa till huvudinnehåll

Bokrelease: ”Slavdrivaren” av Anders Teglund

Solokonsert, läsning och samtal lett av Ann Ighe

Välkommen till bokreleasen för Anders Teglunds nya bok ”Slavdrivaren”. Under kvällen kommer Anders läsa ur boken och spela piano. Därefter följer ett samtal om boken som leds av Ann Ighe.

Vid en gejmingdator i en etta i Södertälje sitter Dennis och styr över cykelbud i en chatt. Han är dispatcher på Foodora och har till uppgift att driva på de bud som är för långsamma eller ber om raster, allt för att hålla i gång flödet. Ibland tycker han synd om buden, lika ofta blir han irriterad på dem och kallar dem slöa, fuskare. Han liknar sig själv vid historiens slavdrivare, klämd mellan buden nedanför honom och ledningen ovanför honom. Avskydd från båda håll.

I uppföljaren till hyllade Cykelbudet flyttar Anders Teglund upp en nivå i hierarkin och skildrar en annars osynlig del av gigekonomin. Han väver samman Dennis arbetsdag med beskrivningar av slavdrivarens position genom tiderna. Här finns den privilegierade undersåten i form av medlöpare och kollaboratörer. Från Malinche, slavflickan som tolkade åt Cortés, till Josiah Henson som höll i piskan men som inte ville slå, till judiska kapos som tvingades döda sina medfångar i förintelselägren, Frederick Taylor som gjorde fabriksarbetare till robotar och mellanhanden som hämtar kobolt av tvångsarbetare i dagens Kongo. Och den som ser till att cykelbuden levererar pizzor i alla väder i våra städer.

Det är en mörk berättelse om ett samhälle med allt större segregation, där bekvämligheten hos oss som har det bra går före villkoren för det som inte har. Om hur gamla mönster återupprepas ännu i vår tid. Slaveriets spöke tycks hemsöka oss.

Boken släpps på Norstedts förlag 19/9.

 

Fotograf: Mikael Göthage photographs AB

Fredag 22 september

Kl 19.30

Lilla Scenen

Fri entré

Fri entré
Datum och tider

För tillfället har vi inga kommande föreställningar